Werkbezoek aan Eifel-Holz in Vielsalm

Gepubliceerd op 6 februari 2015

Praktisch alle bedrijven in Europa krijgen dagelijks te maken met Europese wetgeving. Dit is ook het geval voor het bedrijf Eifel-Holz in de Belgische Eifel, waar ik op 6 februari op werkbezoek ben geweest. Eifel-Holz is een bedrijf dat volledig organische producten zoals potgrond, compost maar ook bodembedekkers, produceert van boomschors. De Europese Commissie wil richting het eind van dit jaar de herziening van de Europese meststoffenverordening oppakken.

Voor Eifel-Holz is dit van belang omdat de producten die zij produceren, hoogstwaarschijnlijk onder die herziene verordening gaan vallen*. Het doel van het werkbezoek was vooral om inzicht te krijgen in wat de consequenties daarvan zullen zijn voor het bedrijf. Na de rondleiding over het bedrijventerrein en de uitleg over de impact van de voorgestelde wetgeving op dit bedrijf heb ik afgesproken er samen met mijn collega´s in het Parlement en de relevante organisaties werk van te maken om de nadelige consequenties voor Eifel-Holz en soortgelijke bedrijven te verminderen.

* De voorgestelde wetgeving stelt een limiet aan de hoeveelheid cadmium per kilogram. De boomschors die het bedrijf Eifel-Holz gebruikt om potgrond en compost van te maken, heeft echter van nature al een hogere cadmium waarde vanwege de zure grond waar de bomen opstaan. In de nieuwe wetgeving is deze grens ook van toepassing op de producten van Eifel-Holz. 80% van de boomschors die door Eifel-Holz verwerkt wordt, komt uit de omgeving van Vielsalm, en heeft dus een hogere cadmiumwaarde. Mocht de voorgestelde wetgeving van kracht worden, dan betekent dat dus dat het bedrijf die 80% uit het buitenland moet gaan halen. De producten worden dan zo duur dat het bestaan van het bedrijf daardoor in gevaar komt.

Terug naar het overzicht