De campagne gaat beginnen, maar eerst een terugblik

Gepubliceerd op 12 mei 2024

Het parlementaire werk zit erop. Met de afronding van de laatste plenaire vergaderweek in Straatsburg nam het huidige Europees Parlement afscheid van elkaar. En daarmee ging ook de campagne voor de Europese verkiezingen van start. Met nog minder dan een maand op de kalender begint ook bij mij de verkiezingskoorts langzamerhand de overhand te nemen. Op 6 juni mogen we in Nederland naar de stembus om onze vertegenwoordigers in Europa voor de  komende 5 jaar te kiezen. Ik wil mij graag ook de komende 5 jaar inzetten voor een fatsoenlijk Europa. En nu de campagne langzaam op stoom komt, blik ik graag even terug op het afgelopen mandaat.

Wie tijdens de Europese verkiezingscampagne van mei 2019 op het terras was begonnen over corona, had een koud Mexicaans biertje voor zijn neus gekregen. Niemand had toen kunnen voorspellen dat we een jaar later met kritieke toestanden op de IC, mondkapjes en gesloten grenzen geconfronteerd zouden worden.

In het Europees Parlement waren we in staat om in een paar weken tijd een Covid certificaat te maken voor heel Europa.  Ik ben er nog altijd trots op dat ik in deze crisis aan de wieg heb mogen staan van de wetgeving die voor 450 miljoen Europeanen het vrije reizen in de zomer van 2021 mogelijk maakte.

Ook niemand kon in 2019 voorspellen dat Rusland een totale oorlog zou beginnen tegen Oekraïne. Met leugens en bedrog heeft Poetin zijn eigen bevolking wijsgemaakt dat Oekraïne Russisch is en wordt gerund door Nazi’s. De dictatoriale trukendoos van deze man is nog lang niet leeg. We zullen ons in Europa in steeds grote mate moeten voorbereiden op verdere escalatie; Als ik met mijn collega’s uit het oosten van Europa praat, hoor ik grote zorgen. De Sovjettijd staat nog altijd op hun netvlies. Mijn collega’s waarschuwen ons, maar we zijn in West-Europa onze vrijheid en veiligheid zo vanzelfsprekend gaan vinden dat we ons nauwelijks meer voor kunnen stellen hoe het is om niet vrij te zijn. Ik zie voor de EU een hele belangrijke rol weggelegd in de coördinatie van onze Europese veiligheid; alleen gezamenlijk kunnen we de grote uitdagingen van onze tijd aangaan. Ik raad u van harte aan om deze korte video te bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=LoiAADEcIxg

Verder zijn er andere concrete resultaten waar ik erg trots op ben. Zo bereikten het Europees Parlement en de lidstaten op de valreep een akkoord over het nieuwe asiel-en migratiepact. Als woordvoerder migratie binnen de Europese Volkspartij ben ik erg tevreden met dit resultaat dat de instroom van migranten zal beperken, de terugkeer zal versnellen en minder druk zal leggen op opvang in onder andere Nederland.

Hoewel we in Nederland geen kiesdistricten hebben, zie ik Limburg wel degelijk als mijn ‘kieskring’. Uiteraard probeer ik op te komen voor 450 miljoen Europeanen, maar als ik Limburgse onderwerpen kan ondersteunen help ik daar graag bij. Zo zet ik mij in voor de Limburgse lobby om de Einstein Telescoop naar Zuid Limburg te halen; ben ik bijzonder trots dat Limburgse bakkers een Beschermde Geografische Aanduiding voor Limburgse Vlaai hebben weten te realiseren, en heb ik mij hard gemaakt om Limburgse tradities zoals het schutterswezen te beschermen, door een uitzondering te realiseren voor Schutterijen om met loden kogels te mogen blijven schieten. Ook blijf ik me inzetten voor de positie van grensarbeiders en grensoverschrijdende ondernemers.

De campagne is van start. In de komende weken zal Limburg op veel plekken CDA-groen kleuren. En toch zijn deze verkiezingen niet business as usual! Voor het eerst in decennia lopen we als Limburg namelijk het risico om geen eigen vertegenwoordiger in het Europees Parlement meer te hebben. Vanaf plek 3 op de lijst van het CDA ben ik de enige Limburgse kandidaat op een verkiesbare plek en ga ik alles op alles zetten om te zorgen dat we onze Limburgse Europarlementariër behouden.

Geen een Limburger meer in Brussel? Dat zou heel slecht nieuws zijn voor onze provincie. Daarom heb ik uw steun hard nodig. Wilt u mijn campagne ondersteunen door bijvoorbeeld een poster voor uw raam te hangen? Stuur dan een mailtje naar campagne@jeroenlenaers.nlmet uw huisadres, en ik zorg dat u een poster ontvangt. Stuur deze nieuwsbrief door aan uw familie of vrienden en vooral: stem op 6 juni CDA.

Veel groeten,

Jeroen

Terug naar het overzicht