Toekomst van Europa met Poolse premier Morawiecki

Gepubliceerd op 6 juli 2018

Het debat met de Poolse premier had niet op een beter moment kunnen komen! Dinsdagnacht werden 27 Poolse hoge rechters met verplicht pensioen naar huis gestuurd, woensdagochtend debatteerde de premier met het Europees Parlement over zijn visie over de toekomst van de Europese Unie. Uiteraard werd de premier stevig aan de tand gevoeld over deze kwestie.

De Poolse regering is sinds eind 2015 met de Europese Commissie in een strijd verwikkeld over een reeks wetten die tegen de Europese waarden ingaan, waaronder de scheiding der machten tussen de uitvoerende macht (de regering), de wetgevende macht (het parlement) en de rechterlijke macht (justitie). Deze strijd loopt zo hoog op, dat de Europese Commissie afgelopen december er vóór het eerst voor heeft gekozen om gebruik te maken van de zogeheten ‘artikel-7-procedure’ wat kan leiden tot het opschorten van het stemrecht van Polen in de Raad.

Het debat met de Poolse premier maakte duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is aangezien hij alles behalve bereid is van zijn positie af te wijken. EVP-voorzitter Manfred Weber deed een appel op de premier in zijn hoedanigheid als premier van álle Polen, en niet alleen uit naam van zijn huidige regeringspartij om samen met het Europees Parlement en de andere lidstaten te werken aan een verenigd Europa met een sterk Polen in haar midden. Hij herhaalde daarbij ook de woorden die Lech Wałęsa onlangs sprak over de situatie in Polen: “there cannot be freedom without the rule of law!”

 

Foto: 

Terug naar het overzicht