Reactie Jeroen Lenaers (CDA/EVP-Fractie) op uitspraak Poolse Constitutionele Hof over EU-recht:

Gepubliceerd op 7 oktober 2021

“Polen drijft steeds verder af van de koers van de Europese Unie. De Poolse autoriteiten en de PiS-partij beweren dat ze niet uit zijn op een Polexit uit de EU, maar dat is moeilijk te geloven als je naar hun handelen kijkt. Genoeg is genoeg, de Poolse regering heeft haar geloofwaardigheid verloren met deze uitspraak.

Door te bepalen dat het Unierecht geen voorrang heeft op het Poolse nationale recht, heeft het onrechtmatige Constitutionele Hof in Polen het land een stap dichter naar de uitgang van de Europese Unie geholpen. Dat heeft onder andere gevolgen voor de uitspraken van het Europese Hof van Justitie die daardoor niet per definitie meer bindend zijn voor Polen. De uitspraak volgt op een verzoek van premier Mateusz Morawiecki. Hiermee legitimeert hij niet alleen een illegaal systeem van de rechterlijke macht in Polen, maar trekt hij ook openlijk de basisprincipes van de Europese Unie in twijfel.

De EU kan niet blijven toekijken terwijl de rechtsstaat op deze manier wordt ondermijnd door Warschau. Regeringen die onze gezamenlijke afspraken keer op keer breken of ontkennen, hebben geen recht op Europees geld. De Europese Commissie moet daarom nu alle beschikbare instrumenten inzetten om te voorkomen dat wij deze regering blijven sponsoren.”

Terug naar het overzicht