Parlement wil universele oplader

Gepubliceerd op 17 januari 2020

Wellicht komt het u bekend voor; uw telefoon is leeg, u heeft geen oplader bij de hand en er is niemand in de omgeving met de juiste oplader. De juiste oplader ligt bij u thuis in een la samen met vijf andere opladers van hetzelfde type. Dit klinkt welllicht als een typisch eerste wereldprobleem, en dat is het ook. Maar waarom zou de EU zich naast grote thema’s zoals klimaat en migratie niet ook bezighouden met zaken die het leven net een stukje gemakkelijker maken voor meer dan 500 miljoen EU-burgers?

Vanuit die gedachte hebben we deze week in het Europees Parlement gesproken over het invoeren van regels voor de productie van een universele oplader voor alle mobiele apparaten. Op die manier kunnen bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablets en e-books in de toekomst altijd met dezelfde stekker opgeladen worden. Voor dit voorstel was brede steun en daarom hebben we bij de Europese Commissie aangedrongen om binnen zes maanden met een voorstel te komen voor bindende regels. In het verleden heeft de industrie al flinke stappen gezet door het aantal typen opladers te reduceren van dertig naar drie. Nu is het tijd voor het laatste zetje.

Naast het praktische aspect is dit ook vanuit milieuoogpunt een goede zaak. Naar schatting genereren oude opladers namelijk meer dan 51.000 ton elektronisch afval per jaar. Met een universele oplader is het dan ook niet meer nodig om bij ieder mobiel apparaat een nieuwe oplader te leveren. Dus: minder opladers, minder elektronisch afval en meer gebruiksgemak!

Terug naar het overzicht