Nog 14 dagen tot Brexit

Gepubliceerd op 15 maart 2019

Net als de voorgaande Straatsburgweken werd er deze week veel gesproken over Brexit. Het was een enerverende week die begon met het nieuws van maandag dat voorzitter Juncker en premier May een nieuw Brexitakkoord hadden gesloten. Helaas was dit geen akkoord van lange duur want dinsdagavond al werd het met een overgrote meerderheid weggestemd in het Britse Lagerhuis. Tijdens de stemming in het Lagerhuis op woensdagavond werd ook duidelijk dat de Britten de unie óók niet willen verlaten zonder deal. En tijdens de stemming op donderdag stemde een meerderheid voor uitstel van de Brexit. Ondertussen komt de deadline van 29 maart steeds dichterbij. Hoofdonderhandelaar namens de EU, Barnier, benadrukte na de stemming nogmaals dat de EU er alles aan gedaan heeft om tot een goede uittredingsovereenkomst te komen, maar dat deze impasse alleen opgelost kan worden in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Op verzoek van het parlement bereiden we ons wel steeds meer voor op een no-deal Brexit en hebben we deze week ingestemd met zogeheten noodmaatregelen om ervoor te zorgen dat het dagelijks leven bij een no-deal Brexit zo min mogelijk verstoord wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen die ervoor zorgen dat studenten die momenteel met een Erasmusbeurs in het VK studeren dit kunnen blijven doen en niet ineens gekort worden op hun beurs, maar ook noodmaatregelen die ervoor zorgen dat alle EU-burgers in het VK en alle burgers van het VK in de rest van de EU hun recht op sociale zekerheid blijven behouden zoals voor de uittreding van het VK, en dat vissersboten van zowel de EU als het VK tijdelijk in elkaars wateren mogen blijven vissen.
Het zijn noodmaatregelen die tijdelijk van kracht zijn en geen vervanging zijn een lidmaatschap van de EU of een overgangsovereenkomst. Het blijft van ontzettend groot belang dat we zo snel mogelijk tot een echte overeenkomst komen met het VK voor hun uittreding.

Foto: 

Terug naar het overzicht