Nieuw parlement, nieuwe cijfers

Gepubliceerd op 5 juli 2019

Een nieuw parlement betekent ook dat we nieuwe statistiekjes en wetenswaardigheden over het parlement hebben. Tijdens de Europese verkiezingen van 23 tot en met 26 mei gingen ruim 200 miljoen Europeanen naar de stembus. Niet alleen in Nederland steeg het opkomstpercentage, in geheel Europa gingen meer mensen stemmen dan de afgelopen Europese verkiezingen. 50,62% van de kiesgerechtigden in Europa bracht zijn stem uit.

Het zal nog wel even duren voordat ik al mijn nieuwe collega’s ken, want maar liefst 61% van de leden is nieuw. Dat zijn ruim 450 nieuwe namen en gezichten! Gelukkig is wel de balans tussen mannen en vrouwen beter geworden. 60% van het parlement bestaat uit mannen en 40% uit vrouwen.

Het jongste lid van het nieuwe parlement is meteen ook het allerjongste lid ooit verkozen in het Europees Parlement. De Deense Kira Peter-Hansen is pas 21 jaar en was nog student toen ze werd verkozen. Het oudste lid is geen onbekende, oud-premier van Italië Silvio Berlusconi is met zijn 82 jaar de nestor van het parlement.

 

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van Jeroen Lenaers over de plenaire vergaderweek in Straatsburg – juli I 2019

Terug naar het overzicht