Myanmar

Gepubliceerd op 22 september 2017

Ook in het Europees Parlement spraken we de voorbije week over de schrijnende situatie in Myanmar. U heeft ongetwijfeld de berichten gehoord en gelezen over de Rohingya-vluchtelingen in Myanmar. Het conflict woedt al jaren, maar sinds enkele weken is het geweld weer opgelaaid. Het overwegend boeddhistische Myanmar ziet de Rohingya als illegale vreemdelingen waardoor ze bijna geen rechten hebben in het land. Door het oplaaiende geweld en de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven, zijn veel Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Dat land kan de stroom vluchtelingen, inmiddels al ruim 300.000 personen, nauwelijks aan.

Als Europees Parlement hebben we ons ook uitgesproken tegen de schending van mensenrechten die daar nu plaatsvindt. In een resolutie die ik namens de EVP samen met de andere partijen in het parlement mocht opstellen, herinneren we de regering van Myanmar eraan dat zij de plicht heeft om alle burgers te beschermen tegen misbruik, en dat zij schendingen van mensenrechten moet onderzoeken en de daders vervolgen. Daarnaast roepen we de regering op om onafhankelijke waarnemers tot het gebied toe te laten om de situatie in Rakhine te onderzoeken, en om humanitaire hulp toe te laten voor de Rohingya die dringend nood hebben aan voedsel en medische hulp.

Ook herinneren we de leider van Myanmar en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi eraan dat zij in 1990 door het Europees Parlement de Sacharovprijs toegekend heeft gekregen onder andere vanwege het beschermen van de mensenrechten en de rechten van minderheden. Ik sluit me dan ook graag aan bij de woorden van mede-Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, die Aung San Suu Kyi oproept om zich uit te spreken over wat er met de moslimminderheid in haar land gebeurt. Haar stilzwijgen ‘is een te grote prijs’ die ze betaalt om premier van Myanmar te zijn.

Terug naar het overzicht