Minimumstandaarden voor ‘gouden-visa’ nodig

Gepubliceerd op 28 mei 2018

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers wil dat er grondig onderzoek gedaan wordt naar de voorwaarden van bestaande visa voor investeringsprogramma’s in de EU. Dat zal hij zeggen in het debat dat vanmiddag plaatsvindt in het Europees Parlement. “Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, bieden visa aan voor investeringen in het land. Maar de voorwaarden zijn zeer uiteenlopend en in sommige gevallen lijkt het meer op een achterdeur naar verblijfsrecht in Europa voor rijke buitenlanders,” aldus de Limburger. “Een duur appartement kopen of je laten registeren als bewoner van een tankstation op een eiland waar je nooit komt is wat ons betreft echt onvoldoende voor een verblijfsstatus in de EU.”

Het onderwerp is al jaren een doorn in het oog van het EP. Door de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia die onderzoek deed naar het Maltese agentschap dat Maltese visa en paspoorten verkoopt, is het weer urgent geworden. Jeroen Lenaers: “Het is absurd en verkeerd dat Malta paspoorten verkoopt. Met deze paspoorten kunnen mensen zich in Nederland vestigen, vrij reizen in de EU en over de hele wereld beschermd worden door onze ambassades. Net als een rijbewijs of een diploma zouden Europese paspoorten onder geen beding verkocht mogen worden.”

Lenaers wil onder andere dat er onderzoek gedaan wordt naar hoeveel visa landen uitgeven onder specifieke investeringsprogramma’s, hoeveel van deze mensen uiteindelijk een paspoort hebben gekregen en onder welke voorwaarden deze uitgegeven worden. “Wij willen niet tornen aan de nationale bevoegdheid om visa en paspoorten uit te geven. Maar als in sommige landen de rode loper wordt uitgelegd voor investeerders die alleen uit zijn op een verblijfsvergunning, dan hebben wij daar problemen mee. Daarom pleiten wij voor een verbod op de verkoop van paspoorten en minimumstandaarden voor gouden visa. Investeerders moeten wat ons betreft echt een relatie hebben met het land waar ze investeren om in aanmerking kunnen komen voor een visum.”

Terug naar het overzicht