Jeroen Lenaers gekozen tot vicevoorzitter van nieuwe terrorismecommissie

Gepubliceerd op 21 september 2017

Vandaag is de nieuwe terrorismecommissie van start gegaan in het Europees Parlement. Tijdens de constituerende vergadering is CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers gekozen tot vicevoorzitter. Met deze benoeming krijgt de Limburger veel te zeggen over het onderzoek naar het functioneren van het Europees terrorismebeleid.

Jeroen Lenaers: “Het is een zeer eervolle taak om dit onderzoek mede vorm te mogen geven. Mensen zien de aanslagen van de afgelopen jaren en zijn terecht bezorgd over hun veiligheid. We zien het te vaak gebeuren dat informatie over daders van aanslagen al ergens in de EU bekend was. Het is dan ook hard nodig dat wij beter beeld krijgen van de zwakke schakels van het terrorismebeleid in Europa, zowel wat de wetgeving betreft als de uitvoering van de wetgeving in de lidstaten.”

De nieuwe commissie heeft een jaar de tijd voor het onderzoek en heeft een brede vraagstelling meegekregen. “Het wordt van belang dat we nauwkeurig te werk gaan en voorkomen een kerstboom van een rapport op te tuigen. De aanbevelingen die de commissie gaat doen moeten ook daadwerkelijk een meerwaarde vormen in de praktijk. Ik wil mij daarom vooral concentreren op informatie-uitwisseling tussen landen, de praktische uitdagingen met betrekking tot de Europese databases (SIS, Eurodac, EIS) en de efficiëntie van de huidige instrumenten, zowel op Europees als op nationaal niveau.“

Terug naar het overzicht