Import Oekraïens kippenvlees aan banden
Deze week hebben we ingestemd met een wijziging van het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Deze wijziging was hoognodig omdat er door een maas in de wet Oekraïens kippenvlees tariefvrij in de EU kon worden verkocht. Door de aanpassing dichten we een lacune in de handelsovereenkomst. Er zal een enkel tarief worden gehanteerd voor import van kippenborsten met en zonder bot. Helaas zal Oekraïne wel het quotum voor tariefvrije export naar de EU kunnen verhogen. Als CDA-delegatie hadden we liever geen verhoging van het quotum gezien, maar om verdergaande schade aan de pluimveesector te voorkomen hebben we toch ingestemd met de wetswijziging. Op deze manier kan er in ieder geval geen tariefvrij kippenvlees meer via de achterdeur de Europese markt overspoelen.
Hoewel er in de handelsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne invoerquota zijn vastgesteld om het risico op ontwrichting van de Europese markt te beperken en Europese boeren te beschermen, kon kippenborst met een stuk vleugelbeen legaal en zonder beperkingen worden ingevoerd. Dit kwam omdat de Oekraïense producent het kippenvlees zo sneed dat er nog een deel van de vleugel aan de borst vastzat, waardoor het vlees in geen enkele bestaande categorie viel en dus zonder heffingen kon worden ingevoerd. Eenmaal in de EU werd het vlees in fabriekjes in Nederland en Slowakije zo versneden dat er alleen maar een kipfilet overbleef die tegen een veel lagere kostprijs dan Europese kip verhandeld kon worden.
Verschillende Europese pluimveehandelaren trokken terecht bij ons aan de bel over deze praktijk en samen met mijn collega Annie Schreijer-Pierik heb ik destijds hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie. Zie hier en hier de vragen.
Ik ben daarom vooral opgelucht dat we nu deze achterdeur gesloten hebben en weer controle hebben over de invoer van kippenvlees uit Oekraïne. Want over de Europese normen voor voedselveiligheid en gezondheid valt niet te onderhandelen.