Geef Limburgers inspraak bij plaatsing windmolens aan Duitse grenszijde
Plannen voor een windmolenpark in het Reichswald bij Kranenburg, net over de grens bij het Noord-Limburgse Gennep, zijn kritisch ontvangen aan Nederlandse zijde. CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck maakt zich zorgen om het gebrek aan afstemming met de Nederlandse belanghebbenden. In het kader van goed nabuurschap is deze afstemming zeer wenselijk en nodig. “Als je een nieuwe schutting neerzet in je tuin, is het wel zo fatsoenlijk om eerst even met de buren te praten over je plannen”, aldus de gedeputeerde.
Ook op Europees niveau heeft het CDA aandacht gevraagd voor deze problematiek. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: “Ik heb de Europese Commissie gevraagd of medebeslissing door burgers aan beide grenszijden noodzakelijk is als windmolens vlakbij de grens worden geplaatst. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft het volste recht om een windmolen te plaatsen, maar zonder draagvlak in de regio wordt dit een doorn in het oog van burgers aan beide kanten van de grens. Ook heb ik bij de Commissie gevraagd of ze dan ook bereid is om maatregelen te nemen om dat grensoverschrijdende medebeslissingsrecht te stand te brengen.”
Het is niet de eerste keer dat er dicht bij de grens met Limburg windmolens geplaatst worden. Dat is ook eerder gebeurd bij bijvoorbeeld Heerlen en Kerkrade. Het plaatsen van windmolens ligt vaak moeilijk bij omwonenden. In eigen land heb je als burger inspraak in dit soort ingrijpende projecten, in Duitsland niet omdat dan alleen Nederlandse overheden het woord mogen voeren. “Terwijl Limburgers net zo veel hinder kunnen ondervinden van een Duitse windmolen als de Duitsers zelf. Dat is krom, en ondermijnt het draagvlak bij burgers voor belangrijke besluiten van de overheid, zowel in Limburg als bij onze oosterburen”, aldus de CDA’ers.