Europol moet meedoen aan FIFA-onderzoek

Gepubliceerd op 10 juni 2015
Europese politie- en justitiediensten moeten een eigen onderzoek starten naar de corruptieschandalen binnen de FIFA. “Europol zou hiervoor een gezamenlijk onderzoeksteam (Joint Investigative Team) moeten starten, naar voorbeeld van de samenwerking op het gebied van matchfixing. “Dit onderzoek moeten we niet alleen aan de Amerikanen en Zwitsers overlaten. De onderste steen moet boven,” aldus CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers in het Radio 1 programma De Ochtend.

“Doel van het Europees onderzoek is om de infrastructuur van de corruptie bloot te leggen. Tussenpersonen, brievenbusfirma’s en bankrekeningen die onderdeel zijn van het verrotte systeem moeten worden opgespoord en aangepakt,” aldus Lenaers.

Nationale voetbalbonden in Europa moeten de hand ook in eigen boezem steken. “De UEFA is een belangrijk en invloedrijk onderdeel van de FIFA, Sepp Blatter is een Europeaan en bij de toekenning van de WK’s in Frankrijk (1998) en Duitsland (2006) lijken onregelmatigheden plaatsgevonden te hebben. Wij hebben de verantwoordelijkheid naar alle voetballiefhebbers in Europa om dit tot de bodem uit te zoeken,” aldus Lenaers.

Het Europees Parlement zal in een debat en resolutie oproepen om een tijdelijke plaatsvervanger aan te stellen voor de afgetreden voorzitter. Volgens de FIFA-statuten zal het nog zeker 9 maanden duren voordat er een nieuw bestuur aangesteld kan worden. “Zo lang kunnen wij niet wachten op de noodzakelijke veranderingen. De statuten en de organisatie moeten volledig worden doorgelicht, daar moeten we vandaag nog mee beginnen.”

Het Europees Parlement debatteert vandaag over de kwestie en zal morgen een resolutie aannemen. Het debat is vanaf 17.00 uur hier live te volgen.

Terug naar het overzicht