Europese grens veiliger door online registratie van reizigers
Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel aangenomen om iedereen die zonder visum Europa in reist, zich vooraf online te laten identificeren. Het ETIAS-systeem, dat lijkt op het Amerikaanse ESTA, richt zich op een groep mensen waarop tot nu toe onvoldoende toezicht is. In de huidige situatie ontvangt de grenspolitie(?) de namen van passagiers pas als een vlucht al vertrokken is. “Europa is een open continent en moet laagdrempelig te bereizen zijn, maar we hebben nu nog ongeoorloofd veel vertrouwen in reizigers uit visum-vrije landen. Het online registratiesysteem voorkomt dat gezochte criminelen of terroristen zomaar ons land binnen komen, zonder extra papieren rompslomp.” aldus Jeroen Lenaers, CDA EU woordvoerder binnenlandse zaken.
Door ETIAS te koppelen aan verschillende bestaande databases kan er vooraf snel worden gekeken of iemand een mogelijk gevaar vormt voor onze samenleving. Lenaers: “Door bestaande gegevens aan elkaar te koppelen, is de kans dat we mensen met kwade bedoelingen op tijd kunnen oppakken veel groter. Zonder dat we hiervoor extra gegevens hoeven te verzamelen van mensen, we gebruiken de informatie die er al is alleen beter. Interoperabiliteit noemen we dat met een moeilijk woord. Het is onnodig om risico’s te nemen, als het makkelijk veel veiliger kan. Het ETIAS-systeem is hier een goed voorbeeld van.”
Momenteel kunnen zo’n 1,4 miljard mensen uit 60 landen zonder visum het Schengen gebied inreizen. “Dit systeem stelt de lidstaten in staat om een risicoanalyse op deze groep mensen uit te voeren voordat zij naar de EU komen. De EU heeft zo beter inzicht op wie de EU zal betreden en geeft anderzijds de garantie aan de mensen die plannen naar de EU te komen, dat men ook daadwerkelijk de toegang krijgt,” aldus Lenaers. De onlineregistratie moet 10 euro gaan kosten, iets lager dan de 14 dollar die men voor Amerika betaald. Het wordt geschat dat de 30 miljoen die in 2014 visumvrij de EU binnenkwam, zal stijgen tot 39 miljoen tegen 2020. Het systeem, dat jaarlijks zo’n €85 miljoen zal gaan kosten, wordt dus ruim gedekt door de registratiekosten. Het Europees Parlement debatteert over op woensdag over het voorstel.