Europese Commissie kan van start

Gepubliceerd op 29 november 2019

De belangrijkste stemming deze week was de goedkeuring van de nieuwe Europese Commissie. Met 461 stemmen voor, 157 stemmen tegen en 89 onthoudingen is de Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen aangenomen. Von der Leyen begon haar speech, waarin ze haar beoogde commissarissen voorstelde, met een verwijzing naar de fluwelen revolutie in Tsjecho-Slowakije deze week precies dertig jaar geleden. Ze trok daarbij de gelijkenis naar het huidige Europa door te stellen dat Europa altijd gaat over mensen en aspiraties. Dat was de drijfveer van de mensen destijds en dat drijft mensen in Europa nog steeds.

Haar kernboodschap was dat Europa leiderschap moet tonen. Leiderschap op het gebied van vrede en veiligheid in de wereld, maar ook als het aankomt op het tegengaan van klimaatverandering. Leiderschap op het gebied van innovatie en digitalisering, en tegelijkertijd een voorbeeld in de wereld zijn wat betreft de sociale markteconomie.

Ook stond ze uitgebreid stil bij de kwesties op het gebied van migratie en veiligheid. Ze benoemde terecht dat mensen van Europa gezamenlijke oplossingen verwachten en dat we in Europa altijd onderdak zullen bieden aan diegenen die internationale bescherming nodig hebben. Daar staat ook tegenover dat we ervoor moeten zorgen dat diegenen die geen recht hebben om hier te blijven terug naar huis toe gaan. We moeten de werkwijze van mensensmokkelaars doorbreken en onze asielsystemen hervormen, maar tegelijkertijd mogen we nooit onze verantwoordelijkheid en solidariteit uit het oog verliezen. Ik sluit me volledig bij haar lezing aan en geheel toevallig sprak ik woensdagochtend op NPO Radio 1 ook over het Nederlands en Europees asielbeleid.

De gehele speech van Commissievoorzitter von der Leyen is hier terug te zien.
En hier vindt u een link naar een overzicht van alle nieuwe Eurocommissarissen.

Terug naar het overzicht