Europees Solidariteitscorps een feit

Gepubliceerd op 14 september 2018

In het parlement hebben we deze week ook gestemd over het Europees Solidariteitscorps. Dit plan werd in 2016 door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens de Staat van de Europese Unie-speech gelanceerd om jonge mensen over heel Europa de kans te geven om deel te nemen aan solidariteitsactiviteiten als vrijwilligerswerk, een tijdelijke baan of een stage.

Sinds het initiatief werd gelanceerd, hebben al meer dan 70.000 jongeren zich ingeschreven en bijna 7.000 van hen nemen deel aan activiteiten gerelateerd aan sociale inclusie, integratie van migranten, ondersteuning van lokale gemeenschappen, cultureel erfgoed, milieubescherming of onderwijs.

In het parlement heb ik wel gepleit voor een duidelijke scheiding tussen vrijwilligerswerk en tijdelijke banen of stages, om te voorkomen dat jongeren worden ingezet als goedkope arbeidskrachten. Het vrijwilligersaspect moet voorop staan en daarom hebben we bedongen dat 90% van alle activiteiten moeten bestaan uit vrijwilligerswerk. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de activiteiten een duidelijk grensoverschrijdend karakter hebben en niet in de plaats komen van nationale initiatieven voor vrijwilligerswerk.

Meer weten over dit programma, of ben je zelf geïnteresseerd om deel te nemen? Hier vind je meer informatie.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht