Europees Drugsrapport 2020: Nederland staat er weer slecht op, toch zijn er lichtpuntjes

Gepubliceerd op 22 september 2020

Net als de afgelopen jaren wordt Nederland weer veelvuldig genoemd in het Europees Drugsrapport 2020 van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD). “Normaliter ben ik trots als ik Nederland hoog zie staan in internationale lijstjes, maar vandaag absoluut niet,” zegt Jeroen Lenaers CDA-woordvoerder veiligheid in het Europees Parlement.

“Nederland speelt een centrale rol in Europa wat betreft de amfetamine- en metamfetamineproductie, net als op het gebied van synthetische drugs en ook als je kijkt naar de cocaïnemarkt staat Nederland in de top drie. Ook in andere landen neemt de ernst van de situatie toe. Dit is onhoudbaar, het is dus terecht dat de Commissie al voor de zomer constateerde dat het EU-drugsbeleid op de schop moet.” Een stevigere focus op het ontwrichten van de commandostructuur van criminele organisaties, meer inzet op het bevriezen en confisqueren van criminele winsten en meer samenwerking met landen waar drugs vandaan komt of wordt doorgevoerd, moeten het tij keren vindt Lenaers.

Minister Ferdinand Grapperhaus heeft het beleid in Nederland reeds omgegooid en de effecten daarvan zijn merkbaar: de inbeslagname van cocaïne hebben in aantal en omvang een recordhoogte bereikt volgens het rapport en ook zijn er meer laboratoria ontmanteld dan voorheen. Het is goed dat het Europees beleid daar op voortbouwt: “Maar ik wil meer zien gebeuren”, aldus Lenaers, “het uitwisselen van informatie tussen landen moet bijvoorbeeld veel sneller en beter. Het moet makkelijker worden in elkaars databases te kunnen kijken of een verdachte al ergens bekend is. Dit doen we als Benelux-landen al en dat zouden we ook Europa-breed moeten gaan doen. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat criminelen voor wie het in het ene land te heet onder de voeten wordt, niet simpelweg naar het andere land kunnen gaan om hun criminele activiteiten ongestoord voort te zetten. Drugscriminelen opereren helaas allang Europees, nu de bestrijding hiervan nog.”

Terug naar het overzicht