Europaconferentie 2018: Brexit-onderhandelingen moeilijkste ooit

Gepubliceerd op 22 juni 2018

De jaarlijkse Europaconferentie stond dit jaar in het teken van de Brexit. De CDA-delegatie in het Europees Parlement nodigde hoofdonderhandelaar Michel Barnier in Rotterdam uit. Met uitzicht op de Erasmusbrug hoorde ruim 200 CDA-leden, ondernemers en andere geïnteresseerden de ervaringen van de voormalig Franse Minister. Delegatieleider Esther de Lange was blij met zijn komst: “heel bijzonder dat Barnier de tijd wilde nemen om mensen bij te praten. Dit zijn misschien wel de moeilijkste EU-onderhandelingen ooit, Het is de eerste keer dat een land de Europese Unie verlaat. Toetredingsonderhandelingen zijn moeilijk en gevoelig, maar dat is niks vergeleken met het proces waar we nu voor staan.”

Michel Barnier was heel helder: aan Brexit zitten geen voordelen verbonden, het is een lose-lose situatie. Ook gaf hij een inkijkje in de onderhandelingsgesprekken: “wij blijven altijd vriendelijk en redelijk. Maar we gaan niet toegeven op onze principes”. Staatssecretaris Mona Keijzer, met Brexit in haar portefeuille, vertelde hoe Nederland zich voorbereidt op 29 maart 2019: “we hopen op het beste, maar bereiden ons op het ministerie wel voor op het slechtste scenario”.

Verder spraken Sybrand Buma, Mairead McGuinness, vicevoorzitter van het Europees Parlement en in Ierland opgegroeid en CEO van de Rotterdamse Haven Allard Castelein op de conferentie.De laatste stelde voor om een stresstest in te voeren om bedrijven en overheden voor te bereiden op de Brexit. Lees daar meer over in dit bericht:

Terug naar het overzicht