Estland nieuwe voorzitter

Gepubliceerd op 6 juli 2017

De premier van Estland, Jüri Ratas, heeft afgelopen woensdag in ons parlement de prioriteiten van het komend Estlands voorzitterschap gepresenteerd. Elk half jaar wordt de Europese Unie voorgezeten door een lidstaat en dit maal geeft Malta het stokje door aan Estland. Voor Estland is het de eerste keer dat zij de Raad mogen voorzitten.

“Ik weet wat het is om achter gesloten grenzen te leven”, stelde de premier. “De televisie was voor mijn ouders achter het IJzeren Gordijn de enige toegang tot de vrije wereld. Ik weet wat de wens voor vrijheid en democratie betekent”. De premier wil zich het komend half jaar dan ook richten op het verwijderen van barrières binnen de Europese grenzen en op de perspectieven die de technologische vooruitgang kunnen brengen.

Over het milieu zei de premier dat het onze plicht tegenover de volgende generatie is het milieu en het klimaatakkoord van Parijs zeer serieus te nemen. Een andere prioriteit is veiligheid en bescherming. Ook hier richtte de premier zich op het verwijderen van barrières binnen de grenzen van Europa. “Helaas hebben de laatste aanslagen laten zien dat er nog steeds een gebrek is aan het delen van informatie tussen de lidstaten. Europa kan alleen veilig zijn, wanneer we samen blijven werken.” Ik kijk er naar uit om samen met het Estse voorzitterschap te werken aan deze prioriteiten.

Terug naar het overzicht