Erasmus viert 30e verjaardag

Gepubliceerd op 15 oktober 2017

Deze week hebben we in het parlement in Straatsburg de 30e verjaardag van het succesvolle Erasmus-programma gevierd. In de afgelopen 30 jaar hebben al 9 miljoen personen deelgenomen aan een uitwisseling in het buitenland. De verjaardag van het uitwisselingsprogramma werd deze week bezegelt met een mobiele app die jongeren kan ondersteunen bij hun studie, opleiding of vrijwilligerswerk in het buitenland. Deze app moet het programma toegankelijker maken voor jongeren, studenten en leerlingen uit het beroepsonderwijs.
Op de verjaardag van het programma hebben de voorzitter van het parlement en de voorzitter van de commissie aan vertegenwoordigers van de 33 deelnemende landen van het Erasmus+ programma ter ere van de 9 miljoenste deelnemer een symbolische onderscheiding uitgereikt. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei bij de uitreiking:

“Elke euro die we in Erasmus+ investeren, is een investering in de toekomst, de toekomst van een jongere en van onze Europese gedachte. Ik kan me geen waardevollere investering inbeelden dan de investering in deze leiders van morgen. We vieren de 9 miljoenste deelname aan Erasmus; laat ons dus 9 keer zo ambitieus zijn als het gaat om de toekomst van het Erasmus+ programma.”

Ik schaar mij graag achter de woorden van voorzitter Jean-Claude Juncker om de toekomst van het Erasmus+ programma 9 keer zo ambitieus te maken voor studenten. Daarbij mag wat mij betreft extra aandacht uitgaan naar studenten uit het beroepsonderwijs. Juist in het mbo is er nog veel te winnen wat betreft internationalisering. Veel mbo-studenten willen wél die buitenlandervaring opdoen, maar worden veelal tegengehouden door praktische overwegingen zoals de kosten, of het feit dat ze tijdelijk ook in het buitenland moeten gaan wonen. Ik ga graag samen met de commissie aan de slag om ervoor te zorgen dat studenten in het beroepsonderwijs in de toekomst ook makkelijker die Erasmus-ervaring kunnen opdoen!

Terug naar het overzicht