Duitse wegentol moet van tafel

Gepubliceerd op 15 februari 2017

Ruim 40 Europarlementsleden uit 10 Europese lidstaten hebben verzet aangetekend tegen de invoering van een wegentol in Duitsland. CDA-Europarlementariërs Wim van de Camp en Jeroen Lenaers vragen vandaag in Straatsburg meer duidelijkheid aan Europees Commissaris voor Transport, Violeta Bulc. “De tol is discriminerend en gaat veel meer kosten dan dat het opbrengt. Deze wet moet van tafel,” aldus de CDA’ers.
Van de Camp: “De Duitse tolheffing is overduidelijk discriminerend: alleen eigenaren van in Duitsland geregistreerde schonere auto’s profiteren van een verlaagde jaarlijkse wegenbelasting. Het zijn dus de buitenlandse weggebruikers die de inefficiënte Duitse wegenbelasting financieren.”
Limburger Lenaers voegt toe: “En het raakt ons hard in Nederland en in de grensregio’s in het bijzonder, waar mensen en bedrijven over de grens heen wonen en werken. De Duitse tol is totaal in strijd met het idee van een Europese Interne Markt.”
“Het besluit van de Europese Commissie om per 1 december de inbreukprocedure tegen Duitsland stop te zetten is dan ook niet uit te leggen. Wij verwachten dat Commissaris Bulc ons uitlegt waarom de Duitse tol plots wel acceptabel is. Wat ons betreft gaat deze tol gewoon weer van tafel.”
Naast het debat over de schriftelijke vragen vandaag is er ook een resolutie in voorbereiding die tijdens de plenaire vergadering van maart wordt gestemd. De druk op de EC neemt toe om terug te komen op het tolbesluit.

Terug naar het overzicht