De rechtsstaat in Roemenië

Gepubliceerd op 5 oktober 2018

In eerdere nieuwsbrieven heb ik mijn zorgen uitgesproken over de rechtsstaat in Polen en Hongarije. Ook de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Roemenië staat momenteel ter discussie. Daarom debatteerden we deze week met de Roemeense premier Viorica Dăncilă over de juridische hervormingen en de invloed daarvan op de scheiding van de machten.

Deze voorgestelde hervormingen maken het moeilijker om corruptie en machtsmisbruik in het land aan te pakken. De sociaaldemocratische regeringspartij PSD wil de voorstellen versneld doorvoeren. Door het uithollen van de rechterlijke macht, krijgt de regering vrij spel om vrienden van de partij te beschermen en om wetgeving door te voeren. Zo is bijvoorbeeld partijleider Liviu Dragnea, die door zijn tegenstanders veelbetekenend al ‘Ceausescu 2’ genoemd wordt, zelf veroordeeld wegens verkiezingsfraude en loopt er een onderzoek tegen hem wegens fraude met Europese subsidies ter waarde van twintig miljoen euro. Ook het ontslag van de hoogste aanklager van het anti-corruptieagentschap doet veel stof opwaaien. De Roemenen pikken dit terecht niet langer en de afgelopen weken hebben zij zich massaal laten horen door de straat op te gaan om te demonstreren.

Door deze ontwikkelingen wordt de vooruitgang die Roemenië had geboekt bij het hervormen van de rechtsprekende macht tenietgedaan. De Europese Commissie waarschuwde in januari al voor het effect dat de hervormingen kunnen hebben op de onafhankelijkheid van het rechtssysteem en haar capaciteit om corruptie aan te pakken. Het is daarom goed dat voorzitter Juncker en vicevoorzitter Timmermans het Roemeense parlement oproepen om de gekozen weg te heroverwegen en om de dialoog te openen in overeenstemming met de aanbevelingen van de Commissie. Dit ook met het oog op het aanstaande Roemeense voorzitterschap van de Raad in januari 2019, waarbij onzekerheid en instabiliteit ongewenst zijn.

Als EU moeten we eensgezind staan vóór de rechtsstaat en tegen corruptie. De Roemenen die protesteren om de plannen van de regering tegen te houden moeten gehoord worden en wij steunen hen. Politiek vrij van corruptie is een van de belangrijkste principes binnen de Unie. De rechtsstaat vormt de basis voor een open en democratische maatschappij.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht