De nieuwe commissievoorzitter is… Ursula von der Leyen

Gepubliceerd op 19 juli 2019

De Duitse Ursula Von Der Leyen zal de komende vijf jaar als eerste vrouwelijke voorzitter de Europese Commissie gaan leiden. Afgelopen dinsdag is ze met een krappe meerderheid van 383 verkozen, 9 stemmen meer dan de benodigde 374 stemmen. Het stemmingsresultaat verklapt dat het geen makkelijke twee weken voor haar zijn geweest. Het was tot op het moment van de stemming onduidelijk welke kant het op zou gaan.

In de vorige nieuwsbrief ben ik al uitgebreid ingegaan op de manier waarop ze twee weken geleden genomineerd werd door de regeringsleiders. Een procedure die op zijn zachts gezegd voor veel ontevredenheid zorgde in het Europees Parlement. De afgelopen twee weken waren dan ook erg belangrijk voor haar om in Brussel de verschillende fracties te overtuigen van haar kennen en kunnen. Daar werd gemengd op gereageerd. Omdat de voordracht ook voor haarzelf nogal onverwacht was had ze natuurlijk ook niet veel tijd gehad om zich voor te bereiden. De speech die ze afgelopen dinsdag in Straatsburg ging houden zou dus cruciaal gaan zijn. En daar was mevr. Von der Leyen zich zeer wel van bewust. Ze hield een krachtig, bevlogen en overtuigend verhaal dat u in drie delen hier terug kunt luisteren: deel 1, deel 2, deel 3.

Wist u dat…
..Ursula von der Leyen de eerste vrouwelijke president van de Europese Commissie is?
…Von der Leyen opgegroeid is met zes broers en zussen, en zelf ook zeven kinderen heeft?
…Von der Leyen geboren is in Brussel en daar tot haar 13de gewoond heeft?
…Von der Leyen pas in 2001 de Duitse lokale politiek in ging, en daarvoor werkzaam was als gynaecologe?
…Von der Leyen in 1978 met haar muzikale familie ‘Die Albrecht Familie’ een plaat opgenomen heeft? Klik hier om een fragment van de Duitse televisie te bekijken en oordeel zelf.

Terug naar het overzicht