De laatste stand van zaken omtrent Brexit

Gepubliceerd op 20 september 2019

Het waren drukke zomermaanden voor de Britse pers want de kersverse premier Boris Johnson wist direct de aandacht op zich te vestigen. Hij kwam met maatregelen om het parlement ruim een maand met reces te sturen. Dit werd op z’n zachts gezegd niet gewaardeerd door het overgrote deel van het parlement. Als tegenreactie zorgde de oppositie ervoor dat er een brexitwet werd aangenomen die premier Johnson opdraagt om de Europese Unie om uitstel van de brexit te vragen als er op 19 oktober nog geen akkoord met de EU is.

Ondertussen wordt er vanuit het Europese vasteland met argusogen uitgekeken naar nieuwe concrete voorstellen voor een brexit-deal. Afgelopen maandag was er een ontmoeting tussen premier Johnson en commissievoorzitter Juncker. Met minder dan zeven weken tot de brexit-datum van 31 oktober is er nog geen deal over de voorwaarden waaronder de Britten de unie zullen verlaten. Heikel punt blijft de zogeheten backstop, waarbij een open grens tussen Noord-Ierland en Ierland gewaarborgd blijft. Jean-Claude Juncker benadrukte dat er nog altijd gewacht wordt op concrete voorstellen vanuit de Britse regering.

In het Europees Parlement hebben we afgelopen week gedebatteerd en gestemd over onze positie met betrekking tot brexit. Met een overgrote meerderheid hebben we een resolutie aangenomen waarin we wederom de rechten van burgers in zowel het VK als de EU verdedigen. Daarnaast dringen we aan op de Ierse backstop en een eerlijke financiële regeling tussen de EU en het VK.

Tijdens het debat waarschuwde hoofdonderhandelaar Banier nogmaals voor de ernstige en niet te onderschatten gevolgen van een no-deal brexit. Vorige week kwamen documenten van de Britse regering openbaar met daarin de mogelijke effecten van een no-deal brexit. Stijgende voedsel- en brandstofprijzen en een tekort van medicijnen werden onder andere genoemd.

Ik blijf erbij dat een fatsoenlijke en goed onderhandelde deal het beste is voor zowel het VK als de EU. De scheidingsovereenkomst die nu ter tafel ligt is de beste optie. Willen de Britten dit niet dan zullen ze snel met concrete nieuwe plannen moeten komen.

Terug naar het overzicht