CDA: tijd raakt op voor nieuwe afspraken databescherming met VS

Gepubliceerd op 2 februari 2016

Het CDA maakt zich zorgen over het uitblijven van afspraken tussen de VS en de EU over de omgang met Europese data in de VS. Tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement in Straatsburg is met Commissaris van Justitie Jourova gesproken over de vervanging van de ‘Safe Harbor’ overeenkomst.

“Onderhandelaars hebben tot morgen om nationale toezichthouders een nieuw plan voor te leggen. De vraag is dus heel concreet of er een plan-b is. Als nieuwe afspraken uitblijven zullen veel bedrijven hun data moeten terughalen naar Europa of juridische trucs moeten uithalen om inbreukprocedures te voorkomen. Dat is funest voor kleine en middelgrote Europese bedrijven die in de VS data hebben opgeslagen,” aldus Jeroen Lenaers, woordvoerder databescherming van het CDA.

Sinds het Europese Hof het ‘Safe Harbor’ akkoord nietig verklaarde ontbreekt een wettelijk kader voor de omgang met data van Europeanen in de VS. Jeroen Lenaers: “Wij willen de zwaktes van het oude akkoord verbeteren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk te weten welke bevoegdheden de veiligheidsdiensten in de VS hebben om deze data in te zien en hoe wordt omgegaan met klachten van burgers. Wij accepteren geen NSA-praktijken meer. Hoe dan ook moeten nieuwe afspraken een toets van het Europese hof kunnen doorstaan.”

De komende dagen moeten nationale toezichthouders besluiten of er toch voldoende voortgang is geboekt door de onderhandelaars. De deadline die eerder is gesteld is inmiddels verstreken. “Wij zien deze afspraken liever goed dan snel, maar de tijd raakt op. Het zorgt voor grote onzekerheid bij Europese bedrijven die data in de VS hebben staan. Als bedrijven niet meer weten waar ze aan toe zijn dan kost dat geld en banen,” aldus Lenaers.

Terug naar het overzicht