CDA: Rapport binnengrenzen is half werk

Gepubliceerd op 29 november 2018

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een bovengrens voor de duur van het instellen van tijdelijke grenscontroles aan de binnengrenzen in het Schengengebied. Het CDA is niet blij met de uitkomst van deze stemming. “Het gaat over de soevereiniteit van landen om bij dreigend gevaar hun grenzen te kunnen controleren. Daar wordt door de linkse fracties in het EP nu lichtzinnig mee omgesprongen,” aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers, woordvoerder asiel, migratie en veiligheid.

Lenaers vindt de uitkomst dan ook onacceptabel voor het CDA. “Je kunt je ogen wel sluiten, maar dat verandert de realiteit helaas niet. En die realiteit is dat de uitdagingen voor de lidstaten op het gebied van veiligheid onverminderd groot zijn. En dat daarom lidstaten in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid moeten hebben die binnengrenzen te controleren. Deze door de linkse fracties gesteunde voorstellen betekenen in de praktijk straks dat de EU lidstaten gaat verplichten hun grenscontroles te beëindigen, of een bepaalde dreiging nu voorbij is of niet. Dat is niet in het belang van onze veiligheid, en het lijkt me sterk dat we daarmee het draagvlak voor de EU versterken.”

Het instellen van binnengrenzen in het Schengengebied gebeurt momenteel zonder wettelijke grondslag. “Ik krijg regelmatig klachten binnen over de alsmaar voortdurende controles tussen bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk. De gevolgen voor automobilisten en voor de transportsector mogen we niet onderschatten. Het is dus goed dat er veel duidelijkere regels komen over het instellen en in stand houden van grenscontroles.” vindt Lenaers. “Een lidstaat mag natuurlijk niet voor elk wissewasje de grens dichtgooien, maar als de nood aan de man is moeten er wel uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie rondom de aanslagen in Frankrijk. Als de veiligheidsdiensten het niet geoorloofd vinden om de grenzen te openen, dan moeten controles, in goed overleg met de andere EU-landen, kunnen blijven plaatsvinden. We hebben dan ook tegen het rapport gestemd en het CDA zal ook druk zetten op de Raad en de Commissie om dit punt niet te laten lopen in de onderhandeling.”

Terug naar het overzicht