CDA: noodfonds voor verlies banen door no-deal Brexit nú nodig

Gepubliceerd op 22 oktober 2019

Hoewel er vorige week een akkoord is bereikt tussen de EU en het VK, blijft er een kans bestaan op een vertrek van de Britten zonder deal. Daarom werd er vandaag door het Europees Parlement gestemd over voorbereidingen op een eventuele ‘harde Brexit’. Jeroen Lenaers (CDA) pleitte met succes voor Europese steun voor mensen die hun baan kwijtraken bij een no-deal Brexit.

Volgens een rapport van de Universiteit Leuven dat deze zomer verscheen, staan in Nederland alleen al 73.000 banen op de tocht als de Britten zonder regeling uit de Europese Unie vertrekken. In heel Europa gaat het zelfs over 1.2 miljoen banen. Lenaers: “De Brexit kent vooral verliezers, maar een no-deal Brexit is wel de moeder aller verliezers. We moeten daarom in de eerste plaats ons best doen om een Brexit zonder akkoord te voorkomen. Maar zoals de Britten zelf zeggen: ‘hope for the best, prepare for the worst’. Als Europese Unie moeten we in het geval van een no-deal wel de verantwoordelijkheid kunnen nemen om onze burgers te beschermen. Daarom is het belangrijk dat het Europees Globaliseringsfonds (EGF) nu ook toegankelijk is voor werknemers die hun baan kwijtraken als gevolg van een no-deal Brexit.”

Het EGF werd opgericht voor oud-medewerkers van bijvoorbeeld fabrieken die door globaliseringsfactoren zijn gesloten. Het geld uit het fonds kan straks dus ook gebruikt worden voor omscholing of trainingen voor de ontslagen medewerkers door de gevolgen van een no-deal Brexit. Lenaers: “het lost zeker niet alle problemen op, maar alle hulp is welkom voor mensen die buiten hun schuld om op straat komen te staan.”

Terug naar het overzicht