CDA: Nieuwe mandaat voor Europol cruciale stap in EU antiterreurbeleid

Gepubliceerd op 26 april 2016

Tijdens een stemming in de Commissie Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement heeft een meerderheid ingestemd met een nieuwe verordening voor Europol, de Europese samenwerkingsorganisatie voor politie.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is tevreden met de uitslag van de stemming: “Een sterk Europol is onmisbaar. Het agentschap speelt op vele Europese thema’s een onmisbare rol zoals het Europees antiterreurbeleid, in de aanpak van mensenhandel en in het opsporen van cybercriminaliteit. Het is te verwachten dat de rol van Europol alleen maar zal toenemen de komende jaren, daarom is het belangrijk dat het agentschap ook het mandaat krijgt daarin effectief op te kunnen treden.”

Het CDA is bijzonder tevreden dat het opsporen en verwijderen van radicaliserende boodschappen op internet een kerntaak van de agentschap wordt. “Veel Syriëgangers zijn geradicaliseerd geraakt door haatzaaiende berichten van organisaties als Islamitische Staat. Juist omdat deze organisatie zo effectief gebruik maken van het internet is de noodzaak hoog daar een passend Europees antwoord op te geven. Eén speciaal daartoe opgerichte afdeling die namens alle lidstaten radicaliserende boodschappen in de gaten houdt en nauw samenwerkt met bedrijven als Twitter en Facebook zorgt voor deze passende, snelle en gecoördineerde aanpak.”, aldus de CDA-woordvoerder veiligheid en justitie.

De eindstemming tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement staat voor de tweede week van mei gepland.

Terug naar het overzicht