CDA: Gebrek aan capaciteit Ierse Autoriteit Persoonsgegevens zeer zorgwekkend

Gepubliceerd op 10 oktober 2019

De Ierse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gisteren te kennen gegeven teleurgesteld te zijn over het budget dat hen is toegekend door de Ierse overheid voor 2020, namelijk slechts een-derde van het bedrag wat men denkt nodig te hebben. Jeroen Lenaers, CDA woordvoerder privacy & gegevensbescherming: “Met de aanwezigheid van alle grote techbedrijven in Ierland, ligt de Ierse Autoriteit Persoonsgegevens in de voorhoede als het op de bescherming van persoonsgegevens van miljoenen Europeanen aankomt. Het feit dat zij niet voldoende worden uitgerust om die taak naar behoren te kunnen uitvoeren, is zeer zorgwekkend.”

“De schandalen rondom Facebook en Cambridge Analytica hebben ons er allemaal op gewezen hoe belangrijk degelijke bescherming van persoonsgegevens vandaag de dag is geworden. Niet voor niets ook dat de Europese Commissie al langer bezig is met het herzien van het wettelijk kader voor gegevensbescherming, zoals bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). We kunnen nog zo’n mooie wetgeving hebben om onze persoonsgegevens te beschermen, maar alles staat of valt natuurlijk met de handhaving. De onevenredige balans tussen het grote geld bij de techbedrijven en het magere budget van de Ierse AP moet gladgestreken worden” aldus Lenaers.

Lenaers heeft daarom vragen gesteld aan de Europese Commissie over hoe de Ierse AP ondersteund kan worden en over wat de Europese Commissie van plan is om de bescherming van onze persoonsgegevens toekomstbestendig te maken nu nieuwe ontwikkelingen als artificiële intelligentie snel hun opmars maken.

Terug naar het overzicht