CDA: Europese grens- en kustwacht in recordtijd ingesteld: Europa heeft geleverd

Gepubliceerd op 6 juli 2016

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het oprichten van de Europese grens-en kustwacht. Het CDA in het Europees Parlement is groot voorstander van het voorstel en is opgelucht dat de nieuwe wetgeving nu van kracht kan gaan. “Met dit voorstel wordt belangrijk achterstallig onderhoud ingehaald en komt een einde aan de ieder-voor-zich-mentaliteit die we nu kennen als het over de Europese buitengrenzen gaat. Met deze goedkeuring worden lidstaten gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt”, aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers.
Onder leiding van de Europese Volkspartij, waar het CDA deel van uitmaakt, is er in een recordtijd van een half jaar een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de lidstaten. Lidstaten aan de buitengrens van Europa blijven hoofdverantwoordelijk voor het controleren en bewaken van hun eigen deel van de buitengrens, maar in het uiterste geval kan vanuit Europa besloten worden om versterking te sturen. Lenaers: “Dit voorstel beantwoord twee fundamentele problemen die de Europese aanpak van de vluchtelingencrisis het afgelopen jaar bemoeilijkt hebben.” Naast een Europese mogelijkheid tot ingrijpen, zet het voorstel een reserve van 1.500 grensbewakers en experts op. “Het opzetten van deze reserve maakt een eind aan de eindeloze discussies tussen de lidstaten over extra personeel voor Frontex en de trage implementatie van gemaakte afspraken”. In een crisissituatie kan binnen zeven dagen ondersteuning gestuurd worden naar een grenslidstaat onder druk.

Voor het instellen van de reserve van 1.500 grensbewakers en experts hebben de lidstaten 2 maanden de tijd. Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid hier 50 mensen aan leveren.

Terug naar het overzicht