CDA: Europese digitale strategie mist ethiek

Gepubliceerd op 19 februari 2020

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar digitale agenda. Deze strategie slaat de eerste piketpalen voor het komende beleid aangaande data en kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Het CDA kijkt voorzichtig positief naar deze voorstellen.

Voor CDA-Europarlementariër en woordvoerder digitalisering Tom Berendsen komen de plannen geen dag te vroeg: “Data bepaalt onze economie en samenleving van de toekomst, en die moeten we zelf in de hand houden. Online platforms met consumentendata zijn in handen van Chinese en Amerikaanse bedrijven. Om een vuist te maken moeten we in Europa gezamenlijk inzetten op het delen van data naar onze normen en waarden. Zeker in het gecontroleerd en beschermd delen van de volop aanwezige data van industrie, MKB-bedrijven en overheid liggen economische kansen. Willen we in Europa ook in de toekomst onze welvaart behouden, dan moeten we die kansen pakken.” Over AI vervolgt hij: “De toepassing van kunstmatige intelligentie in bijvoorbeeld de zorg, in productieprocessen en in het verkeer is zo’n kans voor onze mensen. De Europese aanpak moet ervoor zorgen dat we AI toelaten in onze samenleving op basis van onze normen en waarden.”

Zulke toepassingen met kunstmatige intelligentie vergen volgens collega-Europarlementariër Jeroen Lenaers wel veel aandacht: “Kunstmatige intelligentie is zo slim of risicovol als de data die erin gaat. Daarom verwachten we dat de Commissie met een kraakhelder moreel kader komt voor deze nieuwe technieken. Kunstmatige intelligentie die op de Europese markt wordt toegepast moet voldoen aan Europese normen en waarden.” Ook wijst Lenaers op het belang van toezicht en controle op deze nieuwe technieken: “We moeten niet naïef zijn – net als bij algoritmen moeten we ook bij AI onder de motorkap kunnen kijken. En daar verwachten we echt actie van de Commissie en de lidstaten. De Europese privacy-waakhonden staan al ernstig onder de druk en dat zal op deze manier alleen maar toenemen.”

Eerder gepubliceerd op CDA.nl

Terug naar het overzicht