CDA: Europese Commissie moet kleiner

Gepubliceerd op 23 januari 2018

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers heeft schriftelijke vragen aan de Europese staats- en regeringsleiders gesteld waarin hij aandringt op een kleinere Europese Commissie.

De Commissie bestaat nu uit 28 Eurocommissarissen, dat betekent dat ieder land één Eurocommissaris mag leveren. In het Verdrag van Lissabon is afgesproken dat het aantal Commissarissen zou krimpen tot twee derde van het aantal lidstaten. Met 28 lidstaten komt dit neer op 18 Eurocommissarissen. De huidige Commissie had dus al kleiner kunnen zijn, maar een jaar vóór de Europese verkiezingen van 2014 besloten de 28 lidstaten dit niet door te voeren.


Jeroen Lenaers dringt aan op een overleg tussen de Raad en het Parlement voor de Raad een besluit gaat nemen over de nieuwe Europese Commissie die in 2019 aantreedt. “28 is echt te veel van het goede. Als we portefeuilles voor ze moeten verzinnen, dan weet je dat het tijd is voor verandering. De Europese Unie moet zich kunnen richten op haar kerntaken, daar hoort een efficiënt bestuur bij”.


Lenaers wil dat de nieuwe Europese Commissie die in 2019 aantreedt uit 18 Commissarissen gaat bestaan, tien Commissarissen minder dan de huidige Commissie. Het Verenigd Koninkrijk is dan al opgestapt, dat betekent dat 9 lidstaten het vijf jaar zonder Eurocommissaris moeten doen.

Terug naar het overzicht