CDA eist opheldering over buitenlandtoeslag ING Bank

Gepubliceerd op 10 juli 2020

CDA-Europarlementariërs Jeroen Lenaers en Esther de Lange hebben vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Commissie gesteld over de zogeheten buitenlandtoeslag van de ING Bank.

Afgelopen week kregen in het buitenland woonachtige klanten van de ING Bank te horen dat zij per 1 oktober 2020 een zogeheten buitenlandtoeslag van 1 euro per maand gaan betalen bovenop de normale kosten voor een bankrekening. De CDA-Europarlementariërs zijn verbaasd over deze maatregelen en vragen zich af of het volgens EU-regelgeving wel mag.

Jeroen Lenaers: “Het gaat om een prijsverhoging voor hetzelfde product van 60%. Dat is wéér een teken dat ondernemers, werknemers en andere personen die grensoverschrijdend actief zijn benadeeld worden.”

Esther de Lange: “Dat juist ING, dat een recordboete moest betalen wegens falend toezicht op witwaspraktijken, nu de kosten eenzijdig op veelal trouwe, kleine klanten wil afwentelen voelt moreel niet goed. We willen zo snel mogelijk opheldering van de Europese Commissie over deze vorm van discriminatie door een grote bank.”

In de schriftelijke vragen verzoeken de parlementariërs de Commissie te onderzoeken of deze maatregel van de bank ingaat tegen het non-discriminatie principe van richtlijn 2014/92/EU dat stelt dat een bank consumenten niet mag discrimineren op grond van woonplaats.

Terug naar het overzicht