CDA: einde aan juridische onzekerheid

Gepubliceerd op 12 juli 2016

De Europese Commissie en de Verenigde Staten hebben vandaag hun handtekening gezet onder een nieuw databeschermingsakkoord. Het EU-US Privacy Shield vervangt het eerdere Safe-Harbour akkoord nadat deze laatste in oktober nietig werd verklaard door het Europese Hof. “Het juridische vacuüm en de onzekerheid die ontstonden na de nietigverklaring hebben tot veel onrust geleid. Zeker bij de vijfduizend bedrijven die ervan gebruikmaakten, maar vooral ook bij het midden- en kleinbedrijf die juist in dit soort situaties bijzonder kwetsbaar is. Daarom is het goed dat er aan deze onzekerheid een einde komt,” aldus Jeroen Lenaers.

“Wij hebben altijd benadrukt dat de nieuwe afspraken liever goed dan snel gemaakt moesten worden. Vroeg of laat zullen deze namelijk getoetst gaan worden voor het Europese Hof. Een nieuwe tik op de vingers zou een gênante vertoning zijn voor de Europese Commissie,” aldus Lenaers. “Maar we zien met vertrouwen dergelijke procedures tegemoet. Onze zorgpunten en die van het Hof zijn wat ons betreft serieus genomen.” Naast het instellen van een klachtenmechanisme voor Europese burgers, hebben de Amerikanen zich aan duidelijke garanties gecommitteerd dat hun veiligheidsdiensten zeer beperkte toegang krijgen tot de data en alleen als de reden daartoe voldoet aan een reeks afgesproken condities.

“De commissie is flink wakker geschud door de uitspraak van het Hof. Dat met burgerlijke vrijheden niet gemarchandeerd kan worden is het terechte signaal. Daarom is nu een jaarlijkse controle afgesproken over de uitvoering van deze overeenkomst en hebben we als het nodig is een stevige opzegclausule achter de hand.”

Terug naar het overzicht