Brandbrief: Euregionale Europarlementariërs over veiligheid kerncentrales

Gepubliceerd op 23 november 2016

De Belgische krant La Libre publiceerde brieven van de directeur van de Belgische nucleaire toezichthouder (FANC) Jan Bens gericht aan Engie Electrabel, de exploitant van de kerncentrales in Tihange en Doel. In de brieven uit Bens zorgen over de veiligheidssituatie van de centrales. Naar aanleiding hiervan stelden CDA-Europarlementariërs Esther de Lange en Jeroen Lenaers met collega´s uit de regio vragen aan de Europese Commissie en roepen ze op tot een Europese aanpak.

In de gelekte brieven uit Jan Bens zijn ongenoegen over de gebrekkige brandveiligheid, het risico op een meltdown en de verdere veiligheidssituatie van de kerncentrales. “Dit is het zoveelste zorgwekkende bericht over de gebrekkige veiligheidssituatie in Tihange en Doel. Veiligheid en het welzijn van de omwonenden moet absolute prioriteit hebben”, aldus energiewoordvoerder Esther de Lange. “Wij roepen de Commissie dan ook op zich in te zetten voor Europese bindende veiligheidsnormen voor kerncentrales en de oprichting van een Europese toezichthouder die nationale toezichthouders en exploitanten op de vingers kan tikken.”

Vanwege de grensoverschrijdende aard en omvang van een mogelijke meltdown en met oog op het minimaliseren van risico´s heeft het CDA al eerder gezegd dat de huidige aanpak te kort schiet. Zo stelde het CDA eerder voor om in Benelux-verband veiligheidsinspecties uit te voeren bij elkaars nucleaire installaties. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: “Wanneer het misgaat, betekenen landsgrenzen helemaal niets, juist op dit gebied kan Europa dus een meerwaarde bieden. Vooral in de grensregio´s bestaan er grote zorgen over de veiligheid van de kerncentrales. Daarom nemen we met collega´s uit de grensregio´s nu dit initiatief. De betrokken landen en de Europese Commissie hebben een verantwoordelijkheid om de veiligheid van alle burgers die rond deze installaties wonen te garanderen.”

De vragen van De Lange en Lenaers werden gesteld in samenwerking met Pascal Arimont (België – CSP), Sabine Verheyen (Duitsland – CDU), Claude Rolin (België-CDH).

Terug naar het overzicht