Begroting 2019

Gepubliceerd op 14 december 2018

Wat later dan gepland stemde het Europees Parlement deze week ook over de definitieve begroting van 2019. In oktober spraken het Europees Parlement en de Europese ministers van Financiën hun eigen visie op die begroting al uit. De afgelopen weken hebben we hard onderhandeld om het onderste uit de kan te halen – en met resultaat!

We zijn vooral blij met drie belangrijke verbeteringen ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie. Het eerste is een serieuze investering in Erasmus+, het programma waarmee scholieren, studenten en jonge ondernemers met steun van Europa een tijd in een ander land kunnen studeren of werken. Omdat de aanvragen voor deze ondersteuning ook dit jaar weer groter waren dan het beschikbare budget toe liet, zijn we het eens geworden over een stijging van 10% voor 2019.

Een tweede resultaat waar we erg tevreden mee zijn is een groter investeringsfonds voor het Horizon-programma. Dit fonds helpt onderzoekers en bedrijven om hun onderzoeksprojecten te voltooien en waar mogelijk innovaties op de markt te brengen. In eerdere jaren is er geld op de plank blijven liggen, dat we nu kunnen gebruiken om nieuwe projecten mee te financieren.
Als laatste ben ik tevreden met een korting op de steun aan Turkije. Zoals ik in een eerdere nieuwsbrief al aangaf, zijn we erg bezorgd over de situatie daar. Een land dat zich niet aan de afspraken over de rechtstaat en persvrijheid houdt, moet dat ook voelen. Daarom besluiten we de steun aan Turkije met €150 miljoen te korten in 2019. Dat geld kunnen we nu besteden aan concrete projecten binnen Europa, waar nog genoeg te doen is.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht