Afscheid van Helmut Kohl en Simone Veil

Gepubliceerd op 6 juli 2017

“ De vrede die in Europa heeft overheerst, is een uitzonderlijk voorrecht, waarvan echter geen van ons de broosheid mag onderschatten. Is het nog nodig erop te wijzen hoe nieuw deze situatie is in ons Europa, waarvan de geschiedenis voortdurend door bloedige broedertwisten werd gekenmerkt?”

Dit citaat zou niet misstaan in het huidige politieke klimaat, maar is afkomstig uit de toespraak die Simone Veil gaf nadat zij op 17 juli 1979 verkozen was als eerste Voorzitter van het direct verkozen Europees Parlement. Daarnaast was zij ook de eerste vrouwelijke Voorzitter van ons Parlement.
Haar levensgeschiedenis loopt samen met de geschiedenis van ons continent. Geboren in een joodse familie in Frankrijk werd zij en haar hele familie in 1944 gedeporteerd naar de concentratiekampen in Auschwitz-Birkenau, Bobrek en uiteindelijk Bergen-Belsen. Zij overleefde de kampen maar haar ouders en broer stierven daar.

Net als Europa heeft ook zij opnieuw de kracht gevonden om samen te werken aan een betere Europese samenleving. Eerst als minister van Volksgezondheid in Frankrijk waar ze in 1974 de beschikbaarheid van anticonceptiemiddelen vergrootte en een jaar later won ze haar grootste strijd met de legalisering van abortus. Later, als lid en Voorzitter van het Europees Parlement, heeft zij zich altijd sterk gemaakt voor de opbouw van een sterk en samenwerkend Europa. Maar zij was zich ook zeer bewust van het feit dat de vrede in Europa een buitengewoon goed is en we het niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen.
Simone Veil overleed vrijdag 30 juni op 89-jarige leeftijd. Een bijzondere vrouw die altijd voor vrede en vrijheid in Europa heeft gevochten en waar wij ontzettend veel aan te danken hebben.

Vorige week hebben we in het Europees Parlement ook afscheid genomen van oud-Bondskanselier Helmut Kohl. Kohl is de grondlegger voor de Duitse eenwording en stond aan de wieg van het Verdrag van Maastricht en de totstandkoming van de Europese Unie. Een groot man die de eenheid in Duitsland en in Europa terugbracht.
Tijdens de ceremonie in het Parlement spraken onder andere voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton, de Russische premier Dmitri Medvedev en Bondskanselier Angela Merkel.

Hieronder kunt u de indrukwekkende toespraak van Bill Clinton terugkijken.

 

Terug naar het overzicht