Uitstel veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme geen optie

Gepubliceerd op 25 november 2015

Het Europees Parlement heeft zich vandaag uitgesproken voor de urgente uitvoering van een Europese veiligheidsstrategie rond de radicalisering van jongeren en terrorismebestrijding. Jeroen Lenaers, woordvoerder asiel en migratie voor het CDA in het Europees Parlement: “We praten al jaren over voorstellen zoals de uitwisseling van passagiersgegevens, beter toezicht op het internet en een verbeterd mandaat voor de Europese politieorganisatie. Een meerderheid van linkse en liberale partijen hebben deze besluiten omwille van de privacy veel te lang laten liggen. Het is tijd dat we de veiligheid van onze burgers weer bovenaan de agenda zetten.”

Lenaers is in het bijzonder bezorgd over de passiviteit van veel lidstaten bij het uitwisselen van gegevens, bijvoorbeeld over terugkerende Syriëgangers. “Er zijn maar vijf landen die structureel veiligheidsrisico’s zoals terugkerende Syriëgangers melden bij de Europese organisatie voor politiesamenwerking. De vrijblijvendheid van sommige landen bij het delen van cruciale informatie is schokkend. We moeten daarom per direct landen dwingen bij te dragen aan een Europese zwarte lijst voor terugkerende jihadstrijders,” aldus de CDA-Europarlementariër.

Verder is Lenaers zeer tevreden over de stevige teksten rond de verantwoordelijkheid van sociale media bij het voorkomen van de verspreiding van terroristische en fundamentalistische boodschappen. “IS heeft een middeleeuws gedachtegoed maar ze gebruiken het internet op dit moment beter dan wij. Social media en internetbedrijven moeten zich beter bewust worden van hun verantwoordelijkheid bij de verspreiding van de verheerlijking van terrorisme en harder aangepakt worden. Ook strafrechtelijk, wat ons betreft, als ze weigeren mee te werken met politie en justitie.”

Lenaers is verheugd dat het EP heeft ingestemd met een oproep aan de lidstaten om alle buitenlandse strijders onder rechterlijk toezicht te plaatsen en in voorkomende gevallen in administratieve detentie te plaatsen bij terugkeer in Europa. “Deze mannen zijn getraind voor oorlog en spreken zich openlijk uit tegen onze manier van leven. Het is wat het CDA betreft onverantwoord hen vrij rond te laten lopen. Alle Syriëgangers moeten op de radar staan van politie en justitie.”

Zie deze link voor de videobeelden van de inbreng van Jeroen Lenaers tijdens het plenaire debat: https://youtu.be/D13g7HRtvqk

Terug naar het overzicht