Uitreiking Sacharovprijs

Gepubliceerd op 15 december 2017

De politieke situatie in Venezuela is al enkele jaren erg problematisch en de rechtsstaat wordt beetje bij beetje steeds verder ingeperkt. De oppositiepartijen zijn nu ook uitgesloten van deelname aan de komende verkiezingen in het land. Met de mensen die zich hiertegen verzetten loopt het niet altijd even goed af, sinds het begin van 2017 zijn er in Venezuela namelijk al meer dan 130 tegenstanders van het regime vermoord en meer dan 500 zijn gevangen gezet.

Om gehoor te geven aan de strijd die in Venezuela gevoerd wordt vóór de democratie, hebben de oppositie en alle politieke gevangenen in Venezuela afgelopen week in Straatsburg de Sacharovprijs toegekend gekregen. Het was de eerste keer dat een groep of een organisatie de Sacharovprijs in ontvangst heeft mogen nemen. Deze prijs staat symbool voor de vrijheid van denken en de vrijheid van meningsuiting, iets wat in Venezuela op dit moment verre van vanzelfsprekend is. De prijs wordt ieder jaar door de leden van het Europees Parlement uitgereikt. Op deze manier dragen wij bij aan de erkenning van het belang van mensenrechten, democratie, en de rechtsstaat in de wereld.

Tijdens de uitreiking van de prijs waren enkele vertegenwoordigers en familieleden van de democratische oppositie in Venezuela aanwezig in Straatsburg. Julio Borges, de oppositieleider, nam de prijs in ontvangst en sprak ons toe. Het was erg indrukwekkend om zijn verhaal over de situatie in Venezuela te horen en ik hoop dan ook van harte dat de Sacharovprijs kan bijdragen aan een vreedzame oplossing.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht