‘Sjoemelsoftware’ en ‘Dieselgate’

Gepubliceerd op 15 april 2017

In 2015 werd ‘sjoemelsoftware’ het woord van het jaar in Nederland. Nu in 2017 wordt dit woord ook nog veelvuldig gebruikt, niet alleen in Nederland, maar ook in Europees verband. De enquêtecommissie die zich met deze kwestie heeft bezig gehouden, heeft de voorbije week namelijk haar rapport gepresenteerd.

De sjoemelsoftware is nu onderdeel van het begrip ‘dieselgate’. In 2015 bleek dat in veel Volkswagen-auto´s de motoren uitgerust waren met software die ervoor zorgde dat de uitstoot van een dieselauto lager was tijdens een controle dan tijdens het echte gebruik op de weg.

Op basis van het eindrapport van de enquêtecommissie hebben we als parlement stevige maatregelen voorgesteld om een herhaling van het schandaal te voorkomen, zoals meer controles en beter toezicht op nationale autoriteiten. Mijn CDA-collega Wim van de Camp heeft daarom gepleit voor een nieuw ‘nalevingsforum’ voor emissietesten. In dit forum zitten nationale testautoriteiten, zoals de Nederlandse RDW, die elkaar in de gaten moeten gaan houden. We willen dit forum een kans geven, zodat het al eind dit jaar van start kan gaan en we op deze manier de lidstaten ook op hun verantwoordelijkheid kunnen wijzen. Daarnaast heeft de commissie ook de bevoegdheid gekregen om auto´s die al op de markt zijn te controleren. In de Verenigde Staten hebben ze deze bevoegdheid al en wisten ze in 2015 de ´sjoemelsoftware´ te ontdekken. Ik ben blij dat er nu vaart mee wordt gemaakt.

Terug naar het overzicht