Secretaris-generaal van de VN spreekt parlement toe

Gepubliceerd op 15 mei 2017

Deze week hadden wij de grote eer om de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres, die in januari Ban Ki-moon opvolgde, te verwelkomen in ons parlement. De secretaris-generaal wees erop dat de wereld vandaag de dag staat voor een aantal nooit geziene uitdagingen. Deze moeten door de VN en de EU samen worden aangepakt.

Volgens Guterres zijn vermenigvuldiging van conflicten, mensenrechtenschendingen, klimaatverandering en globalisering dé uitdagingen waarop de EU en de VN de komende decennia zullen moeten samenwerken. Guterres deed een oproep om iedereen bij de samenleving te betrekken, en ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt dat zijn identiteit gerespecteerd wordt zodat iedereen zich een volwaardig lid voelt van een gemeenschap waarin zij leeft met alle rechten en plichten van dien.

De woorden van de secretaris-generaal lieten zien dat de aanpak van deze enorme uitdagingen een uitdaging op zichzelf is. Maar zijn toespraak liet ook zien van welk belang het is om zowel op wereldniveau, als ook op lokaal niveau tot elkaar te komen. “Een sterk en verenigd Europa is een hoeksteen voor een sterk VN,” aldus Guterres. Alleen met sterke Europese samenwerking kunnen de grote uitdagingen worden aangegaan.

Terug naar het overzicht