Rechtsstaat in Polen en Malta

Gepubliceerd op 17 november 2017

Deze week hebben we wederom aandacht besteed aan het waarborgen van de rechtsstaat in de lidstaten Polen en Malta. Zoals ik al een aantal keren heb geschreven in mijn nieuwsbrief, heeft de Poolse overheid wetten aangenomen die ingaan tegen Europese rechtstatelijke principes, zoals het inperken van de onafhankelijkheid van rechters. Pogingen vanuit de Europese Commissie om hierover in gesprek te gaan met Polen hebben tot op heden nauwelijks resultaat gehad.

Net als burgers dient ook de overheid zich immers aan alle geldende wetten en regels te houden, en we moeten bijzonder waakzaam zijn wanneer hiermee de rechtsstaat zelf bedreigd wordt. Als parlement hebben we al verschillende keren onze grote zorgen geuit over de situatie. Daarom hebben we de voorbije week een resolutie aangenomen, waarin we de Europese Raad vragen om verdere stappen te ondernemen als de Poolse autoriteiten geen veranderingen doorvoeren. Het ontnemen van het stemrecht in de Europese Raad is een van de mogelijke sancties.

Ook hebben we een tekst aangenomen over de situatie in Malta, waar de discussie over de rechtsstaat snel op gang is gekomen na de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia, in oktober van dit jaar. We hebben de Europese Commissie opgeroepen in gesprek te gaan met de Maltese regering. Naast het verzoek om een onderzoek in te stellen naar de moord op Daphne Caruana Galizia, vragen we in onze resolutie om een onderzoek naar corruptie en de handhaving van anti-witwasregels op het eiland.

Ik zal de situatie in beide landen nauwgezet en kritisch blijven volgen en, waar nodig, de Europese Commissie om verdere actie vragen.

Foto: 

Terug naar het overzicht