Oprichting Europese Arbeidsautoriteit een feit

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Op de valreep hebben we deze Straatsburgweek een akkoord bereikt over de oprichting van een Europese arbeidsautoriteit. Donderdagochtend hadden we de laatste triloogvergadering met de Raad en de Commissie en bereikten we overeenstemming over de definitieve wetgeving. Ik ben ontzettend blij want met dit EU-agentschap gaan we zorgen voor een betere handhaving van de Europese regels voor arbeidsmobiliteit.

In de EU werken momenteel ongeveer 17 miljoen mensen in een ander land dan waar ze wonen of vandaan komen en dit zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. Als bewoner van een grensregio vind ik dit natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar we zullen oneerlijke concurrentie en fraude wel goed moeten aanpakken. Wetten en regelgeving staan of vallen bij goede handhaving en daar gaat deze Autoriteit ons bij helpen. Nationale arbeidsinspecties moeten ook Europees gaan werken, bijvoorbeeld door het doen van gezamenlijke inspecties.

Daarnaast zorgen we ervoor dat zogeheten verbindingsofficieren van de nationale arbeidsinspecties straks in één gebouw samenwerken en het directe aanspreekpunt zijn voor elkaar, waardoor bijvoorbeeld de Nederlandse arbeidsinspectie alleen maar naar de andere kant van de gang hoeft te lopen om direct contact te leggen met zijn Bulgaarse of Franse collega bij een specifieke vraag.

Met het akkoord dat we nu bereikt hebben zorgen we ervoor dat de Arbeidsautoriteit nog dit jaar daadwerkelijk opgericht wordt en een start kan maken.

 

Foto: 

Terug naar het overzicht