Fosfaat in kebab

Gepubliceerd op 15 december 2017

Een goede volksgezondheid is een van de prioriteiten van het Europees beleid. Goed en gezond voedsel is daarvoor van ontzettend groot belang. Zo hebben we deze week vergaderd over het fosfaatgehalte in een aantal voedingsmiddelen, zoals ‘bevroren verticale vleesspiezen’, waaronder kebab en gyros. Dit is vlees van een lam, kalf of kip. Het toevoegen van fosfaat in voedsel is verboden, tenzij daar een gerechtvaardigde uitzondering voor is. De Europese Commissie stelt voor om voor deze vleesspiezen die in meer of mindere mate fosfaat bevatten, een uitzondering te maken.

Over het negatieve effect én de mate van aanwezigheid van fosfaat in levensmiddelen bestaat veel twijfel. De ene studie zegt dat fosfaat als bestanddeel slecht zou zijn voor hart en bloedvaten, terwijl andere onderzoeken aangeven dat de hoeveelheid fosfaat in kebab verwaarloosbaar is. Het Europees Voedselagentschap is nu bezig met een onderzoek naar de gevolgen voor de gezondheid van toegevoegde bestanddelen – waaronder fosfaat dus – in ons eten. Als EVP hebben we voorgesteld om eerst dit onderzoek af te wachten. Als dit onderzoek tot een negatieve conclusie zou leiden en kebab als ongezond en gevaarlijk zou beschouwen, zouden we ook voedingsmiddelen als kazen, frisdranken en andere vleeswaren – vanwege hun fosfaatgehalte – kritisch moeten laten onderzoeken. We wachten de uitkomsten van het onderzoek van het Voedselagentschap dus graag af!

 

Foto: 

Terug naar het overzicht