Europese eenheid over Brexit

Gepubliceerd op 15 mei 2017

De voorzitter van de Europese raad Donald Tusk presenteerde woensdagochtend in het parlement de richtsnoeren voor de Brexit-onderhandelingen. Eerder waren de 27 lidstaten hierover onderling al overeengekomen. Als Parlement zijn we blij dat de lidstaten eensgezind samen zullen optreden om een evenwichtig akkoord met het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Wat mij betreft is het beschermen van de rechten van burgers dé prioriteit in de onderhandelingen. Er wonen meer dan 3 miljoen EU-burgers in het VK die zich grote zorgen maken over hun rechten nu het VK de unie gaat verlaten. Maar ook de ruim 1 miljoen Britten die in de EU wonen verkeren in onzekerheid. Voor hen is het van groot belang dat ze snel duidelijkheid krijgen.

Brexit was ook het thema bij de vergadering van onze EVP-fractie vorige week. Tijdens de bespreking spraken we met onderhandelaar Brexit voor de EU Michel Barnier en voormalig premier van het VK Tony Blair. De laatste vergeleek het Britse referendum met een huisuitruil. Je besluit van huis te wisselen, je oude huis te verlaten, maar zonder dat je het nieuwe huis gezien hebt. Je hebt er wel verhalen over gehoord, veel mensen hebben claims gemaakt over dit nieuwe huis, sommige positief, sommige negatief. Maar hoe dat nieuwe huis er precies uit zal zien zullen we pas in de komende maanden of jaren gaan ontdekken en zal voor vele mensen niet precies aan hun verwachtingen voldoen.

Ik heb hem daarop gevraagd om extra aandacht te houden voor de jongeren in het VK. Veel mensen die voor het nieuwe huis gestemd hebben zullen daar minder lang gaan wonen dan de jonge generatie die in grote getale (75%!!) vóór de EU gestemd heeft. Laten we ervoor zorgen dat voor die Britse jongeren de deur naar Europa open blijft staan!

Terug naar het overzicht