Europa doet te weinig tegen kindontvoeringen

Gepubliceerd op 27 mei 2015

Ieder jaar worden 250.000 kinderen in Europa als vermist opgegeven waarbij het in 37% van de gevallen gaat om ontvoeringen. In een kwart van de gevallen gaat het om grensoverschrijdende ontvoeringen (meer dan 23.000 kinderen per jaar). “Iedere 2 minuten verdwijnt in Europa een kind, een significant aantal van deze kinderen worden ontvoerd. Het zijn schokkende cijfers die laten zien dat Europese landen meer moeten doen om kindontvoeringen te voorkomen,” aldus CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers bij het Radio 1 programma De Ochtend.

Om meer aandacht te krijgen voor dit onderwerp spreekt Jeroen Lenaers op donderdag 28 mei tijdens een bijeenkomst over kindontvoeringen in het Europees Parlement met onder andere de Belgische Koningin Paolo.

Het frustreert de CDA-Europarlementariër dat er wel Europese afspraken zijn om deze ontvoeringen aan te pakken, maar dat er landen zijn die ze al jaren niet nakomen. Niet alle EU-lidstaten hebben bijvoorbeeld een systeem om vermissingen, waarbij het kind in acuut levensgevaar is, te signaleren terwijl dit sinds 2008 een Europese afspraak is. In de praktijk hebben slechts 7 EU-lidstaten zo´n systeem. “Dit systeem is cruciaal voor de snelle opsporing van vermiste kinderen, vooral in de eerste uren. Het is onacceptabel dat er nog EU-landen zijn waar geen werkend systeem beschikbaar is,” aldus Lenaers.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is verder bezorgd over het feit dat de Schengen grenscode op dit moment niet goed wordt nageleefd. In deze code is vastgesteld dat kinderen die slechts met één ouder reizen extra gecontroleerd moeten worden aan de grens. In het geval van de meisjes Luca (8) en Aysha (7) die door hun moeder vanuit Maastricht werden meegenomen naar Syrië werd deze extra controle niet uitgevoerd door de douane op het vliegveld in Brussel. Dit terwijl de moeder van de meisjes internationaal gesignaleerd was. “Ik vind dit een zeer kwalijke zaak. Blijkbaar worden de Schengen-afspraken niet in alle lidstaten door de douane gehandhaafd. Ik heb daarom vragen gesteld aan de Europese Commissie om deze zaak te onderzoeken en vast te stellen waar de regels wel en niet worden gehandhaafd,” aldus Lenaers.

Terug naar het overzicht