ELA echt van start

Gepubliceerd op 25 oktober 2019

In mijn eerdere nieuwsbrieven heb ik meermaals verslag gedaan van de onderhandelingen over een Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Afgelopen februari bereikten we overeenstemming met de Raad en in april werd de overeenkomst goedgekeurd door het parlement. Nu, een klein halfjaar later, is er weer goed nieuws want vorige week was de officiële start van de ELA. Voorafgaand aan de ceremonie met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vond de eerste vergadering van de raad van bestuur plaats. Als hoofdonderhandelaar van het parlement had ik de eer om hen te mogen toespreken en in mijn speech benadrukte ik dat de ELA moet gaan zorgen voor betere handhaving van bestaande Europese en nationale regels bij het werken over de grens. In de Europese Arbeidsautoriteit werken liaisonmedewerkers van de nationale arbeidsinspecties in één gebouw samen zodat ze een direct aanspreekpunt zijn voor elkaar. De Nederlandse arbeidsinspectie kan straks direct contact leggen met bijvoorbeeld de Bulgaarse autoriteiten als er een vraag opspeelt over contractconstructies van werknemers uit Bulgarije bij een Nederlands bedrijf. Zo kunnen we bij uitbuiting van werknemers of oneerlijke schijnconstructies veel sneller optreden, en kan er bijvoorbeeld een gezamenlijke inspectie van Nederlandse en Bulgaarse inspecteurs plaatsvinden.

Ik ben ontzettend blij dat de arbeidsautoriteit zo snel van start kan gaan met betere handhaving van Europese regels. Het is bijzonder dat anderhalf jaar na de lancering van het eerste voorstel de ELA al operationeel is. Ongeveer 17 miljoen mensen werken momenteel in een ander land dan waar ze wonen of vandaan komen. De mogelijkheid om kansen te grijpen aan de andere kant van grens, is één van de grootste verworvenheden van de Europese Unie. Dat voorrecht moeten we beschermen, het is daarom cruciaal dat we zorgen voor een eerlijke Europese arbeidsmarkt zoals die ooit bedoeld is.

Na de eerste vergadering van de raad van bestuur werd het officiële logo van de ELA onthuld in het bijzijn van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, Eurocommissaris Marianne Thyssen en de premier van Slowakije Peter Pellegrini. Deze ceremonie is opgenomen en hier terug te kijken.

Terug naar het overzicht