CDA’er Jeroen Lenaers rapporteur interoperabiliteit: maak einde aan verzuiling Europees veiligheidsbeleid

Gepubliceerd op 9 februari 2018

De commissie binnenlandse zaken en justitie in het Europees Parlement heeft CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers aangewezen als rapporteur voor het belangrijke wetsvoorstel voor de interoperabiliteit van migratie- en justitiedatabanken.

Jeroen Lenaers is vereerd met het rapporteurschap: “Met deze wet zorgen we ervoor dat de grenswachter op Schiphol, de IND’er in Ter Apel en de politieman in Maastricht toegang hebben tot de relevante informatie die beschikbaar is in de Europese databases. Denk daarbij aan een manier om te voorkomen dat een persoon met meerdere identiteiten in verschillende databases geregistreerd staat. Zo stond de Tunesiër Anis Amri, die de aanslag pleegde op de kerstmarkt in Berlijn in december 2016, op 14 verschillende manieren geregistreerd zonder dat onze systemen konden vaststellen dat het om één en dezelfde persoon ging.”

Het voorstel van de Europese Commissie is ervoor bedoeld de mazen in onze data-infrastructuur te dichten. Lenaers: “Het wordt een grote uitdaging om onze data-infrastructuur rond veiligheid en migratie, met inachtneming van de geldende privacyregels, sluitend maken. Het gaat er niet om dat we meer data gaan verzamelen, maar dat we de informatie die we nu al hebben beter gaan gebruiken. We moeten een einde maken aan de verzuiling van het Europese veiligheidsbeleid.”

Terug naar het overzicht