CDA wil actie van EU voor Asia Bibi

Gepubliceerd op 24 oktober 2014

CDA Europarlementariër Jeroen Lenaers (30) roept de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, op “al haar drukmiddelen te gebruiken” om te “voorkomen dat Asia Bibi ook het volgende gedeelte van haar leven onder onmenselijke omstandigheden in een Pakistaanse cel moet doorbrengen”.

Lenaers vindt het nieuws dat het Hof van Beroep in Pakistan de doodstraf van de katholieke Asia Bibi bevestigd heeft “afschuwelijk”. “Dit vraagt om een sterke reactie van de EU”, zegt hij. Lenaers heeft schriftelijke vragen ingediend bij Ashton. Volgens de Europarlementariër zou Ashton “bijvoorbeeld via het samenwerkingsverdrag uit 2004, of het Europees algemeen preferentiestelsel, waarvan Pakistan op dit moment volop profiteert”, druk kunnen uitoefenen op Pakistan. “Dit moet helpen voorkomen dat Asia Bibi ook het volgende gedeelte van haar leven onder onmenselijke omstandigheden in een Pakistaanse cel moet doorbrengen”, zegt Lenaers.

Lenaers wil onder meer van Ashton weten welke actie ze tot nu toe als Europees Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken voor Asia Bibi heeft ondernomen. Ook wil hij weten welke maatregelen Ashton van plan is te nemen ten aanzien van de “grove schendingen van de mensenrechten” van Asia Bibi.

Lenaers vindt dat de Europese Unie veel meer aandacht zou moeten hebben “en veel meer actie zou moeten ondernemen voor de bescherming van de christenen in het Midden-Oosten in brede zin”. Asia Bibi zit sinds 2010 onder erbarmelijke omstandigheden vast voor vermeende godslastering, waarvoor ze de doodstraf kreeg opgelegd. Die veroordeling uit 2010 is donderdag door het Hof van Beroep in Pakistan bekrachtigd.

Terug naar het overzicht