CDA: vaart maken met aanpak van matchfixing, fraude en corruptie

Gepubliceerd op 25 januari 2016

Het CDA in het Europees Parlement heeft het Nederlandse voorzitterschap gevraagd vaart te maken met de beloofde initiatieven tegen matchfixing.

“Minister Schippers heeft toegezegd samen met het VK het voortouw te nemen voor een integere sport. Na de FIFA-schandalen en recenter bij de wereldatletiekfederatie en vermeende matchfixing in de tenniswereld, kunnen we niet meer op onze handen blijven zitten,” aldus CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, “we moeten ingrijpen”.

Het CDA laakt ook de passieve houding van de Europese Commissie in deze. “Sinds 2012 horen wij dat er voorstellen aanstaande zijn rond matchfixing. Tot op heden hebben wij nog niks gezien. Nog niet eens een lijstje met ‘best-practices’. Als medevoorzitter van de Europese expertgroep over goed bestuur in de sport moet Nederland hier vaart achter gaan zetten,” aldus de CDA-woordvoerder sport in het Europees Parlement.

Het CDA verwacht voor het einde van het Nederlandse voorzitterschap duidelijkheid over wanneer wij nieuwe voorstellen kunnen verwachten tegen matchfixing, online-gokken en die betrekking hebben op de gunningsprocedures van grote sporttoernooien. “Als wij niet optreden tegen de corrupte achterkamers van topsport in Europa zal er geen wedstrijd meer gespeeld worden zonder dat we vraagtekens zetten bij de eerlijkheid van de uitkomst. Dat mogen wij onze sport en onze sporters niet aandoen.”

Terug naar het overzicht